La innovació sovint apareix en els marges. II Jornada d’Innovació

Amb aquesta fotografia finalitzà la ponència “Innovant la innovació” del director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, en el marc de la II Jornada d’Innovació celebrada el 13 de març a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i impulsada per InnoGent.

La Jornada va iniciar amb la benvinguda del subdirector general d’Administració, Serveis i Projecció Externa de l’EAPC, Lluís Bertran. A continuació, Ester Obach, directora general de Modernització i Innovació va presentar la Jornada, la qual va definir com a una aposta decidida per visibilitzar i reconèixer el talent dels servidor públics.

Davant la pregunta, què podem fer a l’administració per innovar? Jordi Graells ens proposa abordar qüestions com la creació d’equips transversals, per projectes quantificables i que tinguin algun tipus de reconeixement; esforçar-nos en fer-nos entendre; i també obrir “garatges” d’innovació.

D’altra banda també identifica alguns elements afavoridors de la innovació que, de manera més o menys consolidada, podem ja identificar a la nostra organització: grups que treballen de forma col·laborativa, l’ús intel·ligent de la tecnologia, o l’obertura de dades i coneixement sense por al benefici de la societat. 

Amb l’afirmació “la innovació sovint apareix als marges” (d’allò organitzativament i institucionalment planificat) i per tant, la idea que no s’han de crear estructures o àrees d’innovació ad hoc, Graells planteja que un dels aspectes que caldrà abordar en profunditat és l’organització actual de les nostres administracions, que en formes verticalitzades i compartimentades, no ajuden a l’hora d’innovar la gestió o la prestació de serveis.

Finalitzada la ponència, l’Alba Puigdomenech, Coordinadora tècnica de la subdirecció general de polítiques sectorials científiques i tecnològiques de la Secretaria d’Universitats i Recerca, va conduir la presentació de les cinc pràctiques d’innovació:

Instamaps. Plataforma web oberta per a la creació, disseminació i compartició de mapes a la intranet. És una eina pública d’ús obert que permet a l’usuari no expert la creació de la seva pròpia geoinformació; bé dibuixant-la, bé carregant els seus arxius de dades, així com compartir-la en línia.

Videoconferència en l’execució penal. Sistema de comunicacions, per mitjà de videoconferències, dels interns/es de Centres Penitenciaris i de Centres Educatius amb els Jutjats, per a les diligències i per a les notificacions judicials, amb els seus advocats defensors i amb les seves famílies quan aquestes, per diferents motius, no es puguin desplaçar als centres. També incorpora el cas d’ús dels funcionaris quan han de testimoniar als jutjats.

.Ofideute,  Servei d’Assessorament i Intermediació del deute hipotecari entre els ciutadans amb problemes per fer front als seus deutes hipotecaris i les entitats financeres. El servei inclou també l’accés a tots els ajuts possibles per donar sortida a les situacions familiars de perill de desnonament.

Scientia,  Dipòsit d’Informació Digital del Departament de Salut que s’ha creat com a plataforma digital d’accés obert a la literatura científica produïda pels professionals, personal investigador i docents que presten serveis en les entitats i centres que conformen el sistema sanitari públic de Catalunya.

Catàleg Corporatiu de Processos. Sistema corporatiu d’informació per gestionar, sistematitzar i normalitzar, la informació més rellevant associada als processos interns i/o externs existents a l’organització de la Generalitat de Catalunya. El CCP té la voluntat de ser una font d’informació rigorosa i una aplicació que faciliti als Departaments la gestió dels seus processos.

La cloenda va a anar a càrrec de la secretària d’Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, qui va lliurar als equips de cadascun dels projectes un certificat en forma de reconeixement a l’esperit intraemprenedor i al compromís dels servidors públics.

One thought on “La innovació sovint apareix en els marges. II Jornada d’Innovació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s