La iNNOtECA a fons: El Bus de la Salut

bus-salut1_red

 1. Com sorgeix la idea del projecte ‘El Bus de la Salut’?
  La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut i la unitat UDETMA, van posar en marxa ‘El Bus de la Salut’ el gener de 2015, amb l’objectiu d’aproximar el diagnòstic precoç als pobles i als seus ciutadans. La col·laboració i les sinergies creades entre els diferents agents implicats són imprescindibles per tirar endavant el projecte ‘El Bus de la Salut’. Professionals de medicina, infermeria i administració dels CAP són claus per al bon funcionament del bus. Gràcies a ells, cada dia 16 persones es poden fer proves de detecció precoç de malalties cardiovasculars i renals a ‘El Bus de la Salut’.
 2. Quins  són els objectius del projecte ‘El Bus de la Salut’?
  Els objectius científics són:

 • Conèixer la prevalença de malaltia arterial subclínica (ateromatosi) i de malaltia renal amagada (alteració filtrat glomerular, microalbuminúria) en una mostra de 9900 persones de tota la província de Lleida.
 • Valorar la prevalença d’aneurisma d’aorta abdominal en la mostra de població masculina de més de 60 anys.
 • Analitzar diferents biomarcadors relacionats amb la malaltia ateromatosa i la malaltia renal.
 • Estudiar la relació entre la capacitat pulmonar i el risc cardiovascular.
 • Analitzar la càrrega de AGEs i la seva relació amb el risc cardiovascular.
 • Diagnosticar fibril·lació auricular (FA) com a factor de risc d’accident vascular cerebral.

Amb aquest projecte volem:

 • Convertir Lleida en una província pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals i en el foment de polítiques de salut en aquest àmbit.
 • Modificar els hàbits poc saludables de la població.
 • Conscienciar la població sobre la importància de la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, així com dels seus factors de risc.
 • Sensibilitzar la població sobre la importància social de la donació d’òrgans.

 3. Quines proves es porten a terme?

El personal sanitari realitza  diferents proves per avaluar l’estat de salut arterial i renal de les persones amb factors de risc cardiovasculars, citades prèviament des del seu Centre d’Atenció Primària. Les proves que es porten a terme són:

 1. Determinació de l’índex turmell-braç
 2. Determinació de la càrrega d’AGEs
 3. Ecografia de les artèries caròtides
 4. Ecografia de les artèries femorals
 5. Ecografia transcranial
 6. En els homes, de 60 anys o més, ecografia de l’aorta a nivell de l’abdomen
 7. Enquesta Berlin
 8. Enquesta d’activitat física
 9. Enquesta de somnolència diürna
 10. Enquesta dietètica
 11. Espirometria
 12. Mesures antropomètriques (pes, talla)
 13. Mesura de la pressió arterial
 14. Mostra d’orina (recollida al bus)
 15. Mostra de sang
 16. Recollida de mostra per al biobanc (sang i orina)
 17. Registre de freqüència cardíaca

 4.   Quines són les unitats o àrees impulsores?

A més de la Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, la Unitat UDETMA i el Departament de Salut, el projecte compta amb la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré. El Grup Neurociències Clíniques, el Grup Bàsic i Clínic d’Immunologia i Endocrinologia, el Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria, el Grup de Recerca Translacional en Medicina Vascular i Renal i el Grup de Fisiopatologia Metabòlica són els noms dels cinc grups de recerca de l’IRBLleida implicats a ‘El Bus de la Salut’, tots ells amb investigadors principals de reconegut prestigi en el món científic.

 1. Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i d’invalidesa als països desenvolupats, contribuirà el bus salut a prevenir-ne els efectes?

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i d’invalidesa als països desenvolupats, així com una de les principals causes d’ingrés hospitalari. Tot i que s’han millorat substancialment els tractaments en fase aguda (codi ICTUS, codi infart…), la incidència d’aquestes malalties està lluny de veure’s reduïda i suposa un important consum de recursos sanitaris i socials. ‘El Bus de la Salut’ és un projecte mèdic que permetrà conèixer l’estat de salut de les artèries (el que es coneix com a malaltia ateromatosa) i la prevalença de malaltia renal oculta en una mostra de 9.000 persones de tota la província de Lleida durant tres anys.

 6.   El bus recorrerà durant tres anys diferents municipis de la província de Lleida, com ho han planificat?

Un dels objectius principals del projecte ‘El Bus de la Salut’ és acostar el diagnòstic precoç a tota la població. Amb aquesta finalitat, ‘El Bus de la Salut’ es desplaça cada setmana a un municipi diferent de la província de Lleida. El 2015, ‘El Bus de la Salut’ va  parar a més de 50 municipis de tot el territori. Amb la incorporació de noves proves diagnòstiques, com l’espirometria i l’ecografia transcranial, al mes de setembre, es va afegir al projecte una caravana. Per això, el 2016 es visitaran 40 municipis, una xifra una mica menor perquè s’ha complicat la logística dels trasllats d’una població a una altra, però sense modificar en cap cas la possibilitat de ser visitat. El ‘Bus de la Salut’ no renuncia a arribar a tots els veïns i veïnes de la demarcació. Des de Vielha fins a Solsona, la Segarra, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya o les Garrigues. Encara que el bus no pari a tots els municipis, totes les persones amb factors de risc cardiovascular poden ser trucades i citades des del seu Centre d’Atenció Primària. Així, per exemple, els veïns d’Aitona són citats per fer-se les proves preventives a Seròs. I el mateix ocorre amb els veïns de Sudanell, que són citats a Albatàrrec. ‘El Bus de la Salut’ voldria poder estacionar a tots els municipis de Lleida, però la logística fa impossible canviar cada dia d’ubicació. Per això, de manera estadística, i per volum de població, l’equip científic del projecte elabora cada any el calendari.

 1. Per què ‘El Bus de la Salut’ aposta per l’ecografia com a tècnica de diagnòstic precoç de malaltia cardiovascular i renal?

L’ecografia arterial és una tècnica validada, econòmica, accessible, portàtil i exempta de contraindicacions que permet observar el vas directament i conèixer l’efecte directe dels factors de risc (tabaquisme, colesterol, obesitat, hipertensió) sobre l’estat de salut de les artèries en cada individu. L’ecografia permet conèixer i valorar “l’edat arterial” i diagnosticar l’envelliment prematur (provocat pels diferents factors de risc) definit com a engruiximent de la paret arterial i l’existència de malaltia arterial subclínica o presència de placa d’ateroma. Per tots aquests motius, el Bus de la Salut aposta per l’ús de l’ecografia com a tècnica de diagnòstic precoç de la malaltia cardiovascular i renal. De la mateixa manera que la mamografia s’ha convertit en una prova clau per al diagnòstic precoç en el camp de l’oncologia, l’ecografia arterial també ha de ser la prova referent per prevenir malalties cardiovasculars i renals. Cal fomentar la importància de la prevenció entre la població.

Dra. Elvira Fernández Giráldez
Directora Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLLeida)

Dra. Àngels Betriu Bars
Directora Unitat UDETMA.

Sra. Cristina Farràs Salles
ABS Borges Blanques

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s