Cercles.cat, la solvència d’un programa de reinserció social acompanyat per voluntariat

cerclesAvui conversem amb Joan Pere Queralt Beltran, cap del Servei de medi obert i serveis socials del Departament de Justícia, sobre la pràctica d’innovació Cercles.cat.

El programa Cercles de Suport i Responsabilitat (Cercles.cat) és un programa d’integració social impulsat per la Direcció General de Serveis Penitenciaris Departament de Justícia i adreçat a les persones en règim de llibertat obert i en llibertat condicional que té com a objectiu facilitar la seva reinserció i prevenir la seva reincidència.

El programa Cercles va néixer al Canadà l’any 1995 com un model d’intervenció adreçat a delinqüents sexuals i es va implementar a Catalunya través de la participació als cercles pilot en el marc del projecte europeu Circles 4EU, on van participar diversos països europeus i on es va invitar Catalunya a participar-hi.

Catalunya no partia de zero. De fet, el projecte d’intervenció català es va valorar molt positivament a nivell europeu. Què aporta Cercles de diferent com a model d’intervenció?

El programa Cercles dóna continuïtat a la intervenció feta a la presó en un context de semillibertat. D’aquesta manera, es potencia l’efecte del tractament per tal de millorar les possibilitats d’èxit durant la transició de la presó a la vida en llibertat, i així ampliar el percentatge d’interns que tornen a la llibertat i abandonen l’activitat delictiva. La diferència fonamental és que s’hagi incorporat a aquest projecte terapèutic la societat civil mitjançant el voluntariat.

 Quins són els principis inspiradors dels Cercles de Suport i Responsabilitat?

Hi ha dos principis bàsics que comparteixen totes les persones que participen en un cercle: no hi ha secrets i no més víctimes. D’aquesta manera, tant el membre central com els voluntaris saben que quan accepten participar en un cercle es comprometen a mantenir una comunicació fluida entre ells per tal que qualsevol informació rellevant sigui compartida entre el cercle intern i el cercle extern.

A quin col·lectiu concret s’adreça el programa? Tots els penats d’alt risc s’hi poden acollir?

Per tal de poder participar com a membre central, caldrà que l’intern compleixi un seguit de requisits, que són els següents:

  1. Ha d’haver estat condemnat per delictes sexuals.
  2. Ha d’haver realitzat i superat els objectius del programa específic de tractament per al control de l’agressió sexual.
  3. Ha de disposar i acceptar un Pla de prevenció de recaigudes.
  4. Ha d’haver reconegut el delicte.
  5. Ha de presentar un risc mitjà o alt en reincidència sexual.
  6. Detectada necessitat de suport social. Tot i que l’intern pugui tenir un recolzament familiar o social, es considera que això potser no és suficient i que l’intern es troba en situació d’aïllament social.
  7. Ha de mostrar voluntat de participar en el programa i estar disposat a compartir informació sobre el delicte i els factors de risc.
  8. Ha d’estar o bé en tercer grau de tractament o bé en segon grau de tractament, però amb una previsió a curt o mitjà termini de ser progressat a tercer grau. Els que estiguin en segon grau de tractament, es pot valorar la possibilitat d’incloure’ls al programa mitjançant les sortides en règim ordinari.

En aquest programa no hi poden participar interns que presentin trets de personalitat antisocial o psicopatia greu, facin una negació del delicte o presentin dèficits cognitius que impossibilitin dur-lo a terme.

 Al programa, hi participen persones voluntàries? Com és exactament la seva col·laboració?

La participació de la societat civil mitjançant el voluntariat és fonamental. La persona voluntària rep una formació i un suport específic per poder desenvolupar la seva tasca a través de la figura d’un professional que coordina el Cercle. La figura del voluntari suposa un model de comportaments prosocials que ofereixen a l’intern suport emocional i ajut en la gestió de tasques del dia a dia, alhora que l’ajuden a ser i mantenir-se responsable davant la comunitat i les autoritats, confrontant les seves actituds, creences i conductes errònies enfront al delicte. En un cercle, hi participen uns 5 voluntaris més el membre central, que mantenen reunions setmanals amb el coordinador. Aquestes reunions, amb el temps, es van espaiant i la presencia del coordinador és més intermitent. La col·laboració de la persona voluntària es concreta a promoure la realització d’activitats de la vida quotidiana o simplement a acompanyar-lo en aquestes activitats, en funció del perfil del membre central.

 Com es pot participar com a voluntari social en un programa com Cercles?

Es fan campanyes de captació de voluntaris que es fan públiques per diversos mitjans o xarxes socials o les persones interessades a participar-hi també poden enviar un correu al formulari en línia del web del Departament de Justícia.

 Quin és el grau de reincidència de les persones que han participat en aquest programa?

Pel que fa a l’efectivitat del programa Cercles, l’avaluació més completa es va fer al Canadà l’any 2009 comparant dos grups equivalents de delinqüents sexuals després de sortir en llibertat. Es va concloure que el programa Cercles reduïa entre un 70 i un 80 % la probabilitat de reincidència.

 Quin és el grau d’inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu?

Actualment, no hi ha dades que recullin aquest indicador.

Dolors Llorens

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s