Fòrum de la Demanda d’Innovació

El dijous 30 d’abril va tenir lloc al Disseny Hub de Barcelona el Fòrum de la Demanda d’Innovació.

En el transcurs de la jornada,  10 entitats entre empreses i institucions, varen llençar determinats reptes  amb la finalitat que equips d’investigació de centres tecnològics, centres de recerca, emprenedors, spin-offs,…presentin projectes que els hi donin resposta.

La formulació dels reptes es va fer en dues taules amb representants de cinc empreses o institucions cada una d’elles, que varen seguir una presentació inicial de Josep M. Piqué, vicepresident de l’International Association of Science Parks and Areas (IASP), en la que va donar a conèixer l’Open Innovation Marketplace Good Practives Guide.

Els projectes que donin solució als reptes es podran presentar fins al 5 de juny a la plataforma en línia younoodle.

Durant el Bizbarcelona, els dies 1 i 2 de juliol, es tancarà una reunió business to business (B2B) entre les empreses o institucions que han llençat els reptes, i els projectes seleccionats que hi donen solució.

Els reptes plantejats són els següents:

REPTE 1 – ADDITIU. Sponsor de repte: KH7
Desenvolupament d’un additiu que, formulat en una formulació detergent per aplicació en superfícies dures, li confereixi a aquesta superfície propietats antiadherents de brutícia, de manera que l’avantatge pel consumidor és que tal superfície romandrà més temps neta, espaiant la freqüència de neteja.

REPTE 2 – ADDITIU. Sponsor de repte: KH7
Desenvolupament d’un additiu que, formulat en un detergent per roba en rentadora, o formulat en un additiu de rentat de roba en rentadora, o bé sigui capaç de mantenir en suspensió les partícules de brutícia, de colorant, etc. que es generen en un bany de rentat, evitant que es tornin a dipositar, o bé protegeixi els teixits durant el rentat d’aquesta redeposició, i per tant el consumidor evitarà que es torni gris o engrogueixi, etc. la roba blanca i de colors clars.

REPTE 3- ABSORBENT. Sponsor de repte: KH7
Desenvolupament d’un absorbent en sec de les taques de roba. Lluny dels productes actuals en format aerosol que existeixen en el mercat domèstic, el poder tenir un absorbent de taques en la roba mitjançant l’aplicació de, per exemple, tires adhesives, pòsits, etc., i que fins i tot posteriorment fossin solubles a l’aigua, significaria una forma molt més neta, ecològica i fàcil d’usar que els productes actuals que existeixen en el mercat.

REPTE 4 – FILAMENTS. Sponsor de repte: LéKUé
Filaments per a impressores 3D que siguin aptes per a contacte alimentari i que tingui un rang de temperatura d’entre -18ªC i 220ºC (que permeti congelació i coccions al forn i microones).

REPTE 5 – IoT. Sponsor de repte: LéKUé
Internet of Things: com es podrien connectar a internet els productes Lékué? A través de quina tecnologia? Quins beneficis tindrien?

REPTE 6 – SILICONA. Sponsor de repte: LéKUé
Com netejar la silicona que s’ha fet servir per cuinar per a eliminar les olors i el deteriorament en el color. O com es pot evitar que la silicona matèria prima absorbeixi olors.

REPTE 7 – MATERIAL. Sponsor de repte: Inprous
Logística de la cadena de fred: “Material de canvi de fase per temperatures de +20ºC, +5ºC, -20ªC, -80ºC”. Ha de ser innocu, no inflamable ni corrosiu i ha de permetre un elevat cicle de vida”

REPTE 8 – AÏLLAMENT. Sponsor de repte: Inprous
Logística de la cadena de fred: “Panells d’aïllament tèrmic basats en el buit per espais de 5 a 20 litres i que suposi un avantatge a l’hora d’industrialitzar”

REPTE 9 – IMPLANTS . Sponsor de repte: Neos Surgery
Implants mèdics: “Polimerització localitzada de monòmers a través d’una barrera sòlida”

REPTE 10 – RESIDUS. Sponsor de repte: AGBAR
L’economia circular planteja un pas necessari d’un sistema econòmic lineal basat en produir, consumir i eliminar els residus produïts en un model basat en les 3R: reduir, reutilitzar i reciclar la major quantitat de residus que es produeixin. Com fer una realitat al sector de l’aigua (fangs, reactius, etc.) aprofitant la simbiosi amb altres indústries (energia, química, alimentació,etc.)?

REPTE 11 – SOSTENIBILITAT. Sponsor de repte: GB Foods
Sostenibilitat a la indústria alimentària: “trobar solucions per reduir el consum de recursos energètics emprats en la indústria alimentària, en tota la cadena de valor “del camp al plat”, mitjançant:

A: l’optimització de processos per a la reducció d’aigua i energia o
B: valorització de subproductes amb l’objectiu de residus zero.

REPTE 12 – MULTIMÈDIA. Sponsor de repte: Fura dels Baus
Noves Tecnologies Multimèdia per a l’àmbit escènic: nous nivells d’interacció?

REPTE 13 – ALCOHOL. Sponsor de repte: Cava Bohigas
Les tendències del mercat apunten a un creixement latent d’una demanda de cava sense contingut d’alcohol. El repte és aconseguir un cava 0-0 [100% Experiència cava; 0% Alcohol]

REPTE 14 – OBJECTIVAR. Sponsor de repte: Gremi de Pastisseria
La falta de paràmetres objectius a la formulació de les diferents especialitats de la pastisseria, permet un intrusisme frívol. El repte és objectivar components químics que permetin una traçabilitat i anàlisi de les receptes. A partir d´aquest referent, el gremi pot expedir un segell de garantia que pot ser vehiculat fins al consumidor, mitjançant suport físic o una app.

REPTE 15 – TELEGESTIÓ. Sponsor de repte: Factor Energia
L’eficiència energètica requereix d’un ciutadà informat i implicat en la gestió energètica. El repte a 2015 inicia la possibilitat de la telegestió per part de l’usuari domèstic. Es tractaria de plantejar una solució sistèmica (iot) que inclogui dispositius facilitadors que ajudin al consumidor a generar una conducta eficient.

5 thoughts on “Fòrum de la Demanda d’Innovació

 1. Molt bon dia i gràcies per l’apunt, avui al diari he descobert la Fundació Casa Cresques de Barcelona, un Forum HUB Israelí que farà quelcom original al Baix Empordà sobre creativitat. Us deixo l’enllaç de la web de casa cresques per si us interessa.
  http://www.casacresques.cat/

  M'agrada

 2. Molt bon dia, fa temps segueixo en Daniel Ortiz i en Josep Mª Canyelles, llegint un article de Daniel Ortiz a Expansión sobre responsabilitat global a les empreses, capital social i humà, he pensat afegir aquest comentari al vostre post. I de la creació de RESPON.CAT, que penso que és interressant.
  http://www.respon.cat/

  M'agrada

  • Moltes gràcies Pilar, seguirem aquest blog que ens proposes, respon.cat. Veiem que algunes de les empreses, també són associades de la Fundació Factor Humà.

   M'agrada

 3. El blog de Josep Maria Canyelles també és interessant, responsabilitat global, fa esment també de la importància del voluntariat a les empreses. Si hi esteu interessats feu-hi un cop d’ull. Gràcies.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s