Visita a espais d’innovació, creativitat i co-creació: Citilab, Ateneu de Fabricació Les Corts, i MOB-Makers Of Barcelona

El 17 d’abril una representació de l’equip d’InnoGent – Canal Innovació va visitar tres espais d’enorme interès des del punt de vista de la innovació, la creativitat, la col·laboració entre professionals i la interdisciplinarietat, com a condicionants ambientals que les fan possible: el Citilab de Cornellà de Llobregat, l’Ateneu de Fabricació Les Corts i l’espai del MOB, Makers of Barcelona.


1. El punt de trobada i de partida va ser el Citilab de Cornellà de Llobregat. Ubicat en una antiga fàbrica tèxtil, de notable valor arquitectònic, és en l’actualitat un centre per a la innovació social i digital. Citilab és una barreja entre un centre de formació, un centre de recerca i una incubadora d’iniciatives empresarials i socials.

Citilab ha estat impulsant la seva activitat com a centre digital d’innovació ciutadana per a la difusió i el foment de la societat del coneixement. Els seus mètodes de treball bàsics són el pensament de disseny i la creació centrada en l’usuari. A Citilab, es dona resposta a la persona que entra amb una idea, necessitat o repte, que vol desenvolupar en un entorn grupal i de forma col·laborativa, on Internet es considera un mitjà per innovar de forma col·laborativa i integradora, amb el ciutadà en el centre del procés.

És així com Citilab ha aconseguit apropar al món digital i de la tecnologia a segments de població que d’altra manera se n’haurien mantingut al marge, bé sigui per raons d’edat, de currículum, etc.

2. El següent punt de visita va ser l’Ateneu de Fabricació Les Corts. Generalitzant, diríem que si al Citilab predomina l’activitat d’ideació, disseny i producció d’idees, a l’Ateneu de Fabricació Les Corts el centre de gravetat s’estableix en torn a la producció.

Es tracta d’un espai de col·laboració públic-privada on els ciutadans individuals, les entitats locals, les organitzacions, les universitats i les empreses s’impliquen en la realització d’activitats conjuntes d’innovació social amb el suport d’un laboratori de fabricació digital. L’Ateneu fomenta les activitats i projectes que millorin la societat (des d’una vessant local com el barri fins a una escala global, com el món), que utilitzin els nous models d’organització i aprenentatge informal oberts i en xarxa (cocreació, col.laboració, crowdsourcing, crowdfounding…) i que utilitzin els mitjans de comunicació social per compartir amb els altres el coneixement adquirit. El taller està equipat amb programari i màquines de fabricació per a convertir les idees i conceptes en productes físics i útils per a la societat.

El funcionament de l’Ateneu respon a dos principis:

  • Que tothom, independentment de la seva formació, procedència o professió pugui aprendre els fonaments de la fabricació digital, així com diferents tecnologies i processos científics aplicables a la vida quotidiana.
  • Que tots els projectes que es desenvolupin als Ateneus de Fabricació tinguin un retorn social transformador per al barri, per a la ciutat o per al món.

S’hi desenvolupen tres programes: programa pedagògic, programa de famílies, i programa d’innovació social.

3. La darrera visita va ser a MOBMakers of Barcelona. Aquesta iniciativa de coworking és de capital privat i representa una comunitat de 120 persones d’arreu del món, creatives, amb visió empresarial, que responen a nous esquemes a l’hora d’enfocar les relacions i entorns laborals. Són persones que han vist en el diàleg, en el contrast obligat que imposa la compartició d’un espai de treball, el mitjà d’incorporar la transversalitat, la polivalència i la col·laboració en els seus propis projectes.

En conjunt, va ser una visita molt inspiradora per als reptes que com a organització tenim plantejats i que en aquest moment s’estan abordant des d’un projecte d’innovació oberta com és Gir-Innova. Us la recomanem!

2 thoughts on “Visita a espais d’innovació, creativitat i co-creació: Citilab, Ateneu de Fabricació Les Corts, i MOB-Makers Of Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s