Trobada Grup Talentum de la Fundació Factor Humà

El passat dimecres, 15 d’abril va tenir lloc la trobada del Grup Talentum de la Fundació Factor Humà amb el títol: El triangle Empresa – Lideratge – Mindfulness.

La Generalitat de Catalunya es va adherir a la Fundació Factor Humà el juliol del 2014 amb la finalitat d’establir sinèrgies amb organitzacions i empreses de referència que ens apropin cap un nou paradigma en la gestió de les persones de l’organització, on el reconeixement a les persones sigui el seu valor principal. La voluntat és potenciar el diàleg, l’intercanvi de coneixements i de pràctiques, i posar un element que ens permeti interrogar-nos sobre els grans reptes que la gestió de les persones planteja als directius i personal amb responsabilitats de les organitzacions.

L’accés als recursos i eines que la Fundació FH posa al nostre servei és un pas important en la fita d’establir una comunitat de pràctiques en l’àmbit dels recursos humans a casa nostra, amb representació de tots els departaments en els diferents grups i activitats que des de la Fundació s’organitzen.

Un dels serveis que ofereix la Fundació als seus associats són les trobades temàtiques, entre les quals el grup Talentum és un dels grups estables format per responsables de desenvolupament de recursos humans. Per part de l’administració de la Generalitat hi participem Jesús Martínez, del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Espcialitzada (CEJFE); i Marta Roca, de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Altres grups estables són: responsabilitat social i sostenibilitat, salut laboral i benestar, internacionalització, comunicació interna, noves pràctiques en recursos humans; i direcció de persones.

A la sessió, Andres Martín Asuero, Fundador del Instituto esMindfulness, i Fred Krawchuck, Profesor del IESEs van presentar una metodologia pròpia entorn la tècnica del mindfulness (atenció plena). Concretament es va aprofundir en les aportacions d’aquesta tècnica en els programes de lideratge i els beneficis que suposa per al conjunt de l’organització. Fred Krawchuck,  oficial de les forces especials de l’exèrcit americà (actualment retirat), va explicar el valor del mindfulness per afrontar el moment i sobretot per gestionar el “després” (referint-se a la problemàtica dels efectes traumàtics que generen situacions extremes). Krawchuck va començar l’entrenament en mindfulness a proposta del seu mentor, figura que es revela molt interessant per al desenvolupament personal/organitzacional.

Finalment es va exposar la seva aplicació a un entorn organitzatiu, el Grup Sant Pere Claver,  que va presentar el seu gerent, Carles Descalzi.

La tècnica del mindfulness és una de les activitats que tradicionalment s’havien ofertat en els programes de formació en l’administració pública. Era habitual, sobretot abans de la crisi, oferir una profusió de cursos i activitats en l’apartat d’habilitats personals (autocontrol, estrès, control emocional, i també mindfulness). Tot i que una de les conseqüències no previstes d’aquest llarg període ha estat la reducció, gaire bé al mínim, d’aquesta línia formativa adreçada als col.lectius d’administració general especialment, no directament lligada a accions formatives de línia dura (procediments).

Pel contrari,  en col.lectius sanitaris o de l’àmbit de la seguretat, aquests aspectes de desenvolupament personal segueixen ben presents; i en aquest darrer àmbit, no tan sols s’han reforçat en els darrers temps, sinó que se’ls ha donat un valor estratègic que s’ha materialitzat en la creació del Centre de Lideratge.

La trobada va permetre conèixer quina seria l’acollida d’aquest tipus d’activitats per part d’empreses en entorns privats on l’eficiència es constitueix com el màxim objectiu a assolir. I la sorpresa va ser constatar que els responsables de formació d’aquestes organitzacions, moltes d’elles punteres en el seu sector, manifestaven no només interès per introduir-les (o reintroduir-les), sinó que en molts casos es declaraven practicants convençuts.

Ens trobem per tant en la paradoxa que, en aquests moments en què els programadors de formació en l’administració pública havíem expulsat aquest tipus d’activitats quan era dirigida sobretot als col.lectius d’administració general, a l’empresa privada s’estan fent un lloc. Concretament, i com va assenyalar una de les persones assistens, l’avantatge que introdueixen aquestes activitats formatives soft, és la seva aportació a la cohesió grupal, en entorns competititus, i als quals no acaba d’arribar el model de competències.

Aquest podrà ser un tema de debat a plantejar a la Jornada sobre models de formació que organitza conjuntament l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el CEJFE i el grup Edo de la UAB. La pregunta a formular és: fins on pot arribar l’autonomia dels programadors de formació en el model clàssic? o bé: el model de competències deixa fora tot allò que no sigui a l’esfera pròpia del rendiment personal, com són els aspectes de cohesió social que hem vist?

El 14 de maig, al CEJFE, continuarà el debat.

Jesús Martínez i Marta Roca

One thought on “Trobada Grup Talentum de la Fundació Factor Humà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s