‘Persones. Prospectiva 2020′ Plenari 2015 de la Fundació Factor Humà

All work and all play. Font: Box 1824

El passat 17 de març, va tenir lloc el Plenari 2015 de la Fundació Factor Humà, amb el títol: Persones. Prospectiva 2020. El Plenari va tractar sobre l’equilibri entre dues necessitats antagòniques per a les organitzacions durant els propers anys: la necessitat d’atraure, retenir i comprometre’s amb els millors i la necessitat de competir controlant costos i exigint rendiments diferencials.

La conferència inaugural “Mercat laboral prospectiva 2020 i les seves conseqüències en la gestió de persones” va ser a càrrec  d’Alfonso Jiménez, soci director de PeopleMatters, qui va destacar la importància de les persones en l’estratègia de l’organització:

 • Les persones són les que generen ingressos (o valor)
 • Les persones són el principal cost de les organitzacions
 • Les persones són el principal factor de diferència (entre organitzacions)

i per tant, la importància que les empreses tinguin una estratègia de persones basada en l’estratègia de negoci, la cultura desitjada (valors, creences,…) i la situació del mercat de treball.

En aquest context, els reptes actuals del mercat de treball es defineixen com:

 • Lluita pel talent: atracció, retenció i desenvolupament
 • Millora de la competitivitat: control de costos, alt rendiment i internacionalització de l’economia
 • Gestió de la diversitat: multiculturalisme, conciliació i diversitat generacional com a conseqüència de l’allargament de la vida laboral

En aquest marc, destaca una característica que és pròpia d’Europa (a diferència de la situació als EUA) com és l’envelliment de la població en edat de treballar i la pressió dels poders públics d’allargar la vida laboral per poder mantenir els sistemes públics de pensions. Això comportarà nous mètodes de gestió de persones, propis i innovadors per gestionar la diversitat generacional.

A continuació van tenir lloc quatre workshops:

1) Alliberar tot el talent a les organitzacions. Les organitzacions tenen davant un gran repte: que totes les persones alliberin el seu potencial (individual i col·lectivament) al servei de la missió comuna. En aquest taller es va explorar de forma experiencial allò que ens limita, com a persones i com a organitzacions, a expressar el nostre potencial.

2) Xoc generacional: problemes i oportunitats. El xoc generacional a les organitzacions s’ha agreujat arran de la major volatilitat, incertesa, ambigüitat i complexitat en les noves formes de treballar a la societat del coneixement; la velocitat dels canvis; la crisi; i l’envelliment de la societat. En aquesta situació, atraure i mantenir el talent passa per establir ponts entre les generacions i per integrar els sistemes de valors de tots els grups que conformen l’organització.

3) Gestió adequada de les transicions durant els canvis organitzatius. Els canvis organitzatius (talls sobtats), provoquen transicions llargues en el comportament de les persones.La corba d’emocions d’aquestes persones s’ha de gestionar i intervenir en el moment que les persones són més receptives a la negociació. En el taller es van aportar eines per a la direcció i els comandaments intermedis, per tal de gestionar aquests moments de canvi i es van destacar algunes bones pràctiques:

 • Preveure quick wins en el procés de transició
 • Crear espasi de participació per passar de l’escepticisme al compromís.
 • La digestió de les transicions es fa en relacions informals
 • Es pot construir un missatge conjunt amb tota l’organització sobretot en el “com s’ha d’arribar al canvi” i al “perquè és necessari el canvi”
 • “Honor the past”. El respecte institucional és imprescindible per mantenir la honorabilitat de la institució.

4) Què fer quan es trenca el compromís. El compromís és un factor clau per als resultats de les organitzacions. Part de la dificultat rau en el fet que el compromís abasta tot el cicle de vida de la persona dins de l’organització. En aquest taller es va treballar conjuntament com abordar el cicle complet de la gestió del compromís, des del pla d’acollida, passant pel desenvolupament, l’avaluació,.. fins a la desvinculació. I com abordar els seus diversos mecanismes, fent especial èmfasi en el moment de la ruptura o desvinculació.

7 thoughts on “‘Persones. Prospectiva 2020′ Plenari 2015 de la Fundació Factor Humà

 1. Bon dia i moltes gràcies per l’apunt. Molt interessant i totalment d’acord amb el que exposa. L’envelliment de la població pot comportar si seguim l’anàlisi DAFO: oportunitats, amenaces, debilitats o fortaleses per mi una oportunitat quant a l’enriquiment per als més joves per la seva experiència. Ja s’està fent en algunes organitzacions, escoles, entitats bancàries classes i aportacions per part de gent jubilada, ja que ens donen una coneixement molt enriquidor.
  El compromís és bàsic per una empresa per part del treballador.

  M'agrada

 2. Vaig llegir ara fa un any al diari Expansión que un sistema perquè un treballador aporti una mica més i enriqueixi el bagatge de l’empresa i el seu rendiment un incentiu, p.ex. qui doni idees, aporti alguna proposta o solució davant d’un repte en concret tindrà una entrada gratuïta al teatre, entrada a un concert……no sé són coses que penso i em venen al cap.

  M'agrada

 3. A propòsit de les Persones i de la cerca de talent, no oblidem que la creativitat és enemiga de la pressió a la feina i de les llargues hores d’oficina… si a això li sumem la voluntat dels poders públics d’allargar la vida laboral, crec que la flexibilitat horària i la conciliació familiar hauran de ser punts clau dels nous mètodes de gestió de personal.

  M'agrada

 4. Totalment d’acord Carme amb tu. Potser és un altre tema però en Daniel Ortiz Llargués en la pàgina de Institut Cerdà també m’ha fet pensar molt en un article sobre prevenció de riscos, gestió de les persones.
  http://www.icerda.org/cat/germanwings-i-la-gestio-del-risc/n/46
  Molts cops els moments d’inspiració venen en estones que et trobes bé, espais d’intimitat, perquè dins la família i amb gent al voltant costa molt. Aquell espai per tu sola com fent esport, fent el cafè a primera hora. Per això per a mi és bàsic malgrat que tampoc és fácil tenir un temps per tu.

  M'agrada

 5. un resum possible: no oblidem l’essencial de reclutar i retenir a les persones. No es tracta de conservar-les sinó de promoure el seu desenvolupament, perquè és requisit imprescindible de l’evolució (disruptiva o no) de les organitzacions i de la transformació social.
  Gràcies per l’aportació.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s