Quin és el rol dels comandaments a l’hora d’afavorir i facilitar la innovació?

La innovació requereix temps i possibilitat d’explorar noves idees, nous entorns, altres maneres de fer,… així doncs, hem de destorbar parlant d’innovació als empleats,  tant sovint col·lapsats en la gestió del dia a dia?

Sovint ens trobem que els comandaments i el personal directiu afronten la innovació designant equips als què atribueixen formalment les funcions, i els doten de temps i recursos per a fer-la possible. Si a més, en aquestes posicions directives, hi ha la percepció que els empleats que estan massa carregats de feina en el seu dia a dia no els hem d’amoïnar amb temes d’innovació, s’acaba donant el missatge a tota l’organització que la innovació no és una prioritat prou alta i només apta per a determinats perfils.

Però la innovació ens concerneix a tots els empleats, tots hem de tenir l’oportunitat de contribuir-hi, d’una o altra manera, quan i on faci falta. Pot tenir lloc mitjançant diverses fórmules, per exemple llençar campanyes d’innovació vinculades a reptes concrets de l’organització.
En qualsevol cas, totes i cadascuna de les persones que estan ocupades amb el seu treball diari, que coneixen el servei i les condicions en què es presta, han de poder centrar-se en la millora de l’organització i en la innovació quan sigui possible i pertinent, perquè és en aquest context on, de fet, succeeix moltes vegades la innovació. Per la seva banda, els equips d’innovació han de tenir un paper clau com a facilitadors, desenvolupant les capacitats d’innovació, i com catalitzadors.

Així doncs, la participació dels empleats és una de les claus en parlar d’innovació a l’organització, i és per això que els seus comandaments han de ser capaços de fomentar les aportacions del conjunt dels empleats i la seva creativitat sense filtre en origen, establint els corresponents sistemes per a canalitzar aquestes propostes, valorar les que efectivament puguin significar una millora a l’organització, estudiar-ne la seva viabilitat i elevar-les per tal que siguin considerades per a la seva implementació efectiva.

Podeu ampliar aquestes idees al blog 15inno.com d’Stefan Lindegaard, un dels principals experts i consultors internacionals d’Innovació Oberta

8 thoughts on “Quin és el rol dels comandaments a l’hora d’afavorir i facilitar la innovació?

 1. Aquí teniu un clar exemple de bona innovació dintre de l’administració. S’hauria d’enviar correu a tots els treballadors públics donant a conèixer el cas d’èxit
  http://betaportal.icgc.cat/

  El problema que veig és la capa intermitja de caps i jefes que han de rendir comptes, i tenen molt la mirada a curt termini en la situació actual. Si es vol impulsar des de Direcció, s’ha de saltar aquesta capa, i arribar als tècnics directament. Com? una forma seria promoure un concurs d’idees que els tècnics enviin directament a Direcció, exposició pública de totes les bones propostes, escollir un projecte cada 3 mesos i facilitar recursos (temps i material) als tècnics durant X temps per provar de desenvolupar el projecte guanyador, apartant-los parcialment de les seves obligacions directes assignades.

  Ho provem?

  M'agrada

  • Gràcies Arnau,
   Respecte la promoció de la participació de tots els treballadors en la generació d’idees de millora, amb independència de la posició i rol que ocupin, iniciarem la setmana vinent, dia 4 de març, un projecte pilot a Generalitat-Girona regit per aquests principis. Totes les persones empleades podran aportar idees respecte quatre reptes diferents plantejats per la direcció. En el cas de les idees més destacades, passaran a una fase de gestió de projecte, prototipatge i, si escau, implementació. Informarem en aquest blog de l’entrada en funcionament del projecte i, al llarg del seu desenvolupament, dels resultats i fites més destacades.

   En relació amb la pràctica d’innovació que presentes, la trobem realment destacable. Iniciarem ara mateix el procés per a la seva inclusió a la iNNOtECA.

   M'agrada

 2. Bon dia, no sé si us pot interessar però a través del blog de Xavier Marcet estirant, estirant, perquè a voltes descobreixes coses si et deixes endur per la intuïció i la ment oberta trobes coses interessants…….una organització que ens suggereix empreses de caire social, emprenedoria social i ens dóna exemples d’arreu del món per l’ocupació. Us detallo a continuació l’enllaç.
  http://spain.ashoka.org/ashoka-trae-siete-soluciones-innovadoras-para-el-empleo-en-espa%C3%B1a

  M'agrada

 3. Considero fonamental fer participar els professionals des de la base en l’ organització a l’ hora de promoure la innovació per tal que se sentin partíceps i implicats des del començament en tot el procés

  M'agrada

  • Gràcies Ester pel teu comentari,
   En relació amb el que exposes, i complementant la informació que donàvem a l’Arnau en un comentari anterior, dir que la fase de generació d’idees del projecte pilot GIR-Innova Canal Innovació va finalitzar el passat 15 d’abril. Les persones que treballen a Generalitat-Girona han presentat un total de 92 idees, les quals estan essent avaluades als efectes de determinar quines passen a la fase de desenvolupament de projecte. Seguirem informant-ne en aquest bloc.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s