Innogent, de la mà de Dolors Llorens, va ser el projecte convidat als ESPAIS DE transFORMACIÓ que regularment organitza el grup motor de treball col·laboratiu a l‘Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Aquests espais, iniciats la tardor passada volen ser un punt de trobada, relació, coneixement i intercanvi de bones pràctiques i iniciatives entorn la innovació i el treball col·laboratiu adreçades a totes i tots els treballadors de l’ajuntament. I a més, serveixen per presentar les diferents iniciatives i projectes sorgits des de la base.
Però, com vam començar?
Podríem dir que tot va començar l’octubre de 2015 arran d’unes jornades sobre treball intern que es van dur a terme a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb un títol prou suggeridor: REPENSEM L’AJUNTAMENT (podeu consultar-ne les ponències i els vídeos en aquest enllaç).
Aquestes jornades van ser el punt d’inflexió a partir del qual es va començar a estructurar el que volia ser un projecte d’innovació i treball col·laboratiu dins l’organització.
Un grup de treballadors i treballadores dels departaments de Responsabilitat Social Corporativa i de Participació Ciutadana conscients del gran actiu que representen les persones dins una organització, del potencial del seu coneixement i de la intel·ligència col·lectiva que això representa, vam treballar en una proposta per impulsar un espai de TREBALL COL·LABORATIU que ajudés a reforçar i incrementar el nivell de compromís del seu personal a partir d’oferir espais que potenciessin el talent, la innovació, el coneixement i la relació entre totes les persones que conformen l’organització.
Experiències com la XIP, COMPARTIM, Nexus24 de la UPC o el Pla d’Innovació Pública del Govern Basc ens van servir de model per a començar a caminar.
Com funcionem?
Conscients que no és bo que la innovació i el canvi es regulin en excés, però si que cal un mínim camí traçat, des del grup motor vam elaborar un breu circuit que establia com iniciar una proposta i el camí que hauria de seguir.
Hores d’ara ja tenim una proposta en marxa (Cercles de meditació) i dues en procés d’elaboració (Publiquem-nos i Canviem el punt de vista).
Hem iniciat doncs un camí sense marxa enrere que ens ha de dur a avançar cap a un canvi de cultura organitzativa on les persones, el coneixement compartit i el treball en xarxa siguin els pilars de la nova administració pública. És potser un espai encara desconegut per a molts, on els errors són senyal de moviment i el risc un element motivador. Nosaltres ja ens hi hem afegit.
Carles Anson
Membre del grup motor de treball col·laboratiu a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i membre de la Xarxa Xip